Nehéz szavakba önteni, hogy mi folyik Katalóniában

Akt.:
Nehéz szavakba önteni, hogy mi folyik Katalóniában
© Fotó: AFP
Barcelona – A katalán népszavazás okozta feszültség kapcsán nyilatkozott lapunk munkatársának egy barcelonai férfi, aki elmondta, a hazájában zajló események jóformán az 1930-as évek polgárháborújához hasonlatosak.

A társadalom kettészakadt, az emberek egyszerűen már nem tudnak szabadon szót váltani egymással, mert gyűlölettel gondolnak mindenkire, aki a másik oldalon áll. Sosem gondoltam, hogy megéli ezt a hazám – nyilatkozott.

Fotó: AFP Fotó: AFP ©

Mint mondta, a kiélezett helyzetért meglátása szerint az elmúlt 8 évben tapasztalható gazdasági helyzet a felelős, amely miatt az emberekben megragadt az a meglátás, miszerint csak akkor tehetik jobbá az életüket, ha függetlenednek. Természetesen ez nem igaz, hiszen számos tanulmány kimutatta, hogy Katalónia, mint önálló, független állam nem tudna hatékonyan működni. A probléma fő forrása az oktatásban rejlik – tette hozzá. A fiatalok agyát hazugságokkal mossák, olyan gondolatokat gerjesztenek bennük, melyek miatt elhatárolódnak a saját hazájuktól. Hosszú évekbe telhet, mire gyógyírt talál a problémára ez a kettészakadt nemzet – zárta sorait.


Fotó: AFP
Barcelona - Másfél órával a katalán elnök parlamenti beszéde előtt (ahol akár Katalónia egyoldalú függetlenségét is bejelentheti), a Naplónak sikerült elérni a Barcelonában élő Nagy Dánielt. A debreceni születésű 33 éves mérnök arról számolt be, hogy ő (lévén egész nap a munkahelyén volt) semmi ...További hírek a Nagyvilág kategóriából